Een blog beginnen is natuurlijk geweldig leuk, maar het is misschien wat lastig om ermee te starten. Welk onderwerp kies je bijvoorbeeld en welke domeinnaam is ideaal. Dat zijn al de eerste twee belangrijke punten.

Daarna komt het punt van het kiezen van een Nederlandse webhost. Het is overigens het gemakkelijkst een WordPress website te beginnen. Dat is perfect als je weinig technische kennis hebt om een website te maken. Heb je al deze zaken geregeld? Dan is het tijd om echt van start te gaan en met je blog te beginnen. Alles draait om het bieden van aantrekkelijke content aan je lezers. Wij geven je graag wat tips om je blog tot een succes te maken.

1. Schrijf aantrekkelijke artikelen

Het is om je lezers te boeien van belang om aantrekkelijke artikelen te schrijven. Dat begint al met het richten van de aandacht op een originele titel. Het is gemakkelijk om in het achterhoofd te houden wat jij interessant vindt om te lezen. De kans is zeer groot dat je doelgroep dat ook vindt.

2. Zorg regelmatig voor nieuwe blogs

Het is voor je lezers belangrijk dat zij erop mogen vertrouwen dat je regelmatig blogs publiceert. Houd voor jezelf daar een vaste lijn in aan. Bijvoorbeeld het een, twee of drie keer per week plaatsen van een nieuw artikel. Een blog beginnen doe je vaak enthousiast, maar het is echt niet nodig om iedere dag te posten.

3. Denk aan SEO

Het is als je een grote doelgroep wilt bereiken, verstandig om bij een blog beginnen aan SEO te denken. Heb je een bepaald onderwerp in gedachten om over te schrijven? Doe dan eerst een zoekwoordenonderzoek. Op basis daarvan kies je een zoekwoord dat betrekking heeft op het onderwerp. Dat zoekwoord stel je met gebruik van synoniemen centraal in je blog.

Geef je blog een meta title en meta beschrijving mee voor de zoekmachine. Maak gebruik van h1 en h2 tags in je artikel en plaats ook foto´s. Deze voorzie je dan van een alt-tag om het onderwerp aan de zoekmachine duidelijk te maken. De SEO voor een blog beginnen is overigens gemakkelijk als je van WordPress gebruikmaakt. Dat wijst zich haast vanzelf.

4. Deel je berichten

Bij een blog beginnen over je favoriete onderwerp is het belangrijk om lezerspubliek op te bouwen. Je blog moet daarom bekendheid krijgen. Bijvoorbeeld door berichten te posten op social media. Of door op andere websites links naar je blogs te laten plaatsen. Het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel is het beste. Bijvoorbeeld als je artikel zo interessant is dat een website die gerelateerd is aan het onderwerp een link opneemt.

5. Maak interne links aan

Het is natuurlijk leuk als je bezoekers niet na het lezen van een enkel artikel weer verdwijnen. Maak het hen gemakkelijk en maak interne links aan naar relevante blogberichten. Dat is ook nog eens goed voor de zoekmachine optimalisatie.

6. Bekijk de statistieken en doe er wat mee

Het is handig om toegang te hebben tot de statistieken van je website. Bijvoorbeeld met Google Analytics. Je ziet dan bijvoorbeeld onder meer pagina´s die het meeste bezoek krijgen. Zo ontdek je wat je lezerspubliek echt leuk vindt. Daar zijn toekomstige artikelen op aan te passen.

7. Geef lezers de kans om te reageren op je berichten

Als je met een blog gaat beginnen, is het aan te raden om lezers de kans te geven te reageren. Het leuke daarvan is dat de interactie met bezoekers is aan te gaan. Een lezer reageert of stelt misschien een vraag en daar reageer jij dan weer op.