Je bent op het geweldige idee gekomen een blog te beginnen. Heb je al een onderwerp bedacht? Dat is namelijk het allereerste om over na te denken. Misschien heb je wel een passie of hobby waar je echt alles over weet.

Heb je ook een specifieke reden om een blog te beginnen? Het is natuurlijk te zien als een hobby op zich, maar de meeste bloggers doen het ook om er uiteindelijk geld mee te verdienen. In dat geval moet je de zaakjes echt goed op orde hebben.

Blog beginnen met domeinnaam en Nederlandse webhosting

We gaan er even vanuit dat je een blog wilt beginnen om geld mee te verdienen. De eerste belangrijke stap nadat je een domeinnaam hebt bedacht, is het zoeken van een Nederlandse webhost.

Je wilt toch dat je blog altijd bereikbaar is en daarom moet de webhosting perfect zijn. Bovendien zorgt het hostingbedrijf ervoor dat al je bestanden op de schijfruimte op internet komen te staan.

Kies overigens niet voor een blog op een gratis blogplatform. De domeinnaam komt er dan echt niet professioneel uit te zien.

Tip: wist je dat het geen gek idee is om je eigen naam te gebruiken als domeinnaam? Zo ben je niet specifiek aan een enkel onderwerp gebonden.

Gebruik WordPress om een blog te beginnen

Je wilt het jezelf als beginnende blogger natuurlijk niet te moeilijk maken. Daarom is het gebruik van WordPress op je domein aan te raden. Dat is een heel gemakkelijk Content Management Systeem om berichten op aan te maken.

Je hebt volop mogelijkheden om de layout van je artikelen naar eigen wens aan te passen. WordPress is een CMS waar veel bloggers gebruik van maken. Dat komt onder meer omdat diepgaand technisch inzicht niet nodig is. Je installeert het CMS op je domein om daarna direct aan de slag te gaan.

Plaats de eerste artikelen op je blog

Het is altijd spannend om je eerste artikelen online te gooien. Je vraagt je af wie de teksten gaat lezen en of bezoekers ook weer eens terugkomen. Het is aan te raden om met regelmaat nieuwe blogs te plaatsen. Een blog beginnen om er succes mee te hebben, betekent dat je wel hard aan het werk moet.

Het is aan te bevelen om vooraf al een aantal onderwerpen te bedenken voor je blog. De planning geeft je als het ware houvast en ook op momenten dat het je aan inspiratie ontbreekt. Behalve natuurlijk als je blogs over je eigen leven gaan. Dan schrijf je over wat je zoal meemaakt en het is niet mogelijk om in de toekomst te kijken.

Bezoekers naar je blog krijgen en eraan binden

De eerste artikelen staan online en je bent benieuwd wie er zoal komen kijken. Installeer Google Analytics om te zien hoeveel bezoekers er komen en via welk kanaal deze binnenkomen. Deze informatie komt later van pas om nog meer bezoekers te krijgen.

Je hebt natuurlijk in je omgeving vertelt dat je met een blog gaat beginnen. Dat zijn dan ook vast de eerste bezoekers. Het is voor een succesvolle blog belangrijk dat je lezers krijgt, maar dat je deze ook aan je website bindt.

Een eerste promotie is gemakkelijk gemaakt door de start van je blog wereldkundig te maken op social media. Kijk ook op fora die gerelateerd zijn aan je onderwerp om je blog daar te vermelden. Wees ook actief door op blogs en berichten van anderen te reageren.

Het is daarnaast belangrijk dat je in de zoekmachine te vinden bent. Dat neemt wat meer tijd in beslag met zoekwoordonderzoek en toename van berichten op je website. Het is verder van groot belang om bezoekers aan je blog te binden die terugkomen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om lezers van je blog op de hoogte te houden van de komst van nieuwe artikelen. Verder vinden bezoekers het vaak leuk om een reactie achter te laten op blogberichten. Reageer daar dan ook zelf op om een relatie met je bezoekers op te bouwen.

Met al deze tips is een blog beginnen ook voor jou gemakkelijk. Veel succes!