Je staat op het punt om met een blog te starten. Of hebt daar in elk geval een idee over. Dan begint het proces van uitzoeken hoe het beste te beginnen. Wil je een blog starten en weten hoe je dat het beste doet? Volg dan het praktische stappenplan om in 10 stappen meteen goed van start te gaan.

1. Stel het onderwerp vast

Een blog starten begint met het bepalen van het onderwerp. Alle blogs hebben een onderwerp of een bepaald thema. Het is het leukste om te schrijven over datgene wat jou bezighoudt. Bijvoorbeeld een speciale hobby of een passie waar je iedereen over wilt vertellen. Of misschien wel over je dagelijkse leven als dat op de een of andere manier extra interessant is.

2. Kies een domeinnaam

De volgende stap is het vastleggen van een domeinnaam. Zoek een domeinnaam uit die bij je onderwerp past. Of houd het heel algemeen en gebruik je eigen naam als blognaam. Het is af te raden om voor een gratis website te kiezen. De naam van het gratis blogplatform is er dan in verwerkt en dat beperkt je kansen op commercieel succes.

3. Zoek een Nederlandse webhost

Je hebt misschien al prachtige artikelen klaarliggen om je blog te starten. De inhoud krijg je alleen online door je website te laten hosten. Zoek een betrouwbare Nederlandse webhost om je blog online te laten gaan.

4. Maak gebruik van WordPress als websitebeheersysteem

Een blog starten als beginner vereist niet dat je over technische kennis moet beschikken om een website te maken. Vooral niet als je de keuze maakt voor een WordPress website. Het Content Management Systeem van WordPress biedt alle gemak om blogs toe te voegen. Je kiest ook je eigen design en layout van de blog.

5. Blog starten met de eerste artikelen

Ben je er klaar voor? Dan is het tijd om de eerste artikelen voor het starten van je blog te plaatsen. De blogs zijn online, maar de kans is groot dat de artikelen nog niet goed vindbaar zijn in de zoekmachine.

6. Laat van je horen op social media

Het is de bedoeling van een blog starten dat je bezoekers de artikelen lezen. Iedereen moet daarom wel weten van het bestaan van je blog. Laat dan ook van je horen op social media met een link naar je blog. Vraag ook om het bericht te delen te liken om nog meer bezoekers te trekken.

7. Succesvol blog starten met SEO

Het is bij een blog starten eveneens belangrijk dat je in de zoekmachine te vinden bent. Daarom is het verstandig om SEO toe passen. Schrijf een blog rondom een bepaald zoekwoord en gebruik daaraan verwante woorden in je artikel.

Een aantrekkelijke titel en meta description helpt eveneens. Varieer met de lengte van je artikelen. Google houdt ervan als je nuttige informatie geeft in een lange blog. Laat je bericht niet alleen uit tekst bestaan, maar wissel af met foto´s, infographics of videofilmpjes. Neem ook interne links op in je blog die daar andere relevante blogs verwijzen.

8. Bind bezoekers aan je blog

Een eenmalig bezoek is leuk, maar je wilt op de langere termijn lezers binden. Daar is bij een blog starten al rekening mee te houden. Geef lezers de kans om zich aan te melden om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs. Het binden van bezoekers is eveneens mogelijk door reacties te laten geven op je blog. Dat vergroot direct de betrokkenheid, waarmee je een gevoel van verbinding creëert.

9. Houd de statistieken in de gaten

Het is voor jezelf leuk, leerzaam en interessant om de statistieken in de gaten te houden. Dat is mogelijk door Google Analytics te installeren.

10. Ga geld verdienen met bloggen

Wil je een blog starten om geld te verdienen dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld door je aan te melden bij affiliate netwerken. Of door je aan te melden bij Google AdSense of door te bloggen voor bedrijven.